top of page

Érzelmi evés III.

Az előző részben arról volt szó, hogy hogyan különböztethető meg az érzelmi éhség a fiziológiai éhségtől, illetve arról, hogy milyen ételek a legkedveltebbek az érzelmi evők körében. Most arról beszélünk, hogy leküzdhető-e az érzelmi evés, és ha igen, akkor hogyan.

Leküzdhető-e az érzelmi evés? A jó hír az, hogy igen. Ahogyan az is egy tanulási folyamat volt, hogy a különféle érzelmeinkre a gyógyírt az evésben találtuk meg, meg lehet tanulni azt is, hogy ezentúl más eszközöket válasszunk ehelyett. Mindenkinél egyformán működő, és a problémát egy csapásra orvosoló csodaszer persze nincs, hiszen ahány ember, annyiféle ok húzódik meg az evési zavarok mögött (a fent említetteken túl is).

Mégis, álljon itt néhány ötlet, hogy hogyan tudod fokozatosan visszanyerni a kontrollodat az evés felett.


Tudatosítsd, hogy érzelmi evő vagy! A legelső lépés az, hogy beismered magadnak, hogy neked ez egy komoly kihívás, mert akkor már lehet megoldást keresni.


Várj két percet… Amikor rád tör az érzelmi evés vágya, kérlek, tégy meg magadért valamit, mielőtt betolod azt a pizzát vagy jégkrémet! Állítsd meg magad két percre! Kérdezd meg magadtól: „Hogy érzem most magam?” „Mi történik velem?” „Mi okozza ezt az intenzív sóvárgást?” És lehet, hogy nem tudod majd megállítani magad, de váljon szokásoddá, hogy először kérdezed magad, és csak utána nyúlsz a vágyott falatért. Így előbb-utóbb tudatos leszel arra, hogy pontosan mi is kapcsolja be nálad ezt a kényszert. Az unalom? A frusztráció? A vigasz vágya egy kudarc miatt? Vagy valami más?


A jó öreg étkezési napló Segít, hogyha az előbbi módszert étkezési napló vezetésével kombinálod. Kb. egy héten keresztül írd fel azokat az alkalmakat, amikor rád tört az érzelmi evés. Írd fel, milyen ételt kívántál, és milyen érzések voltak benned akkor. Sikerült-e leküzdened a késztetést, vagy sem, és ha igen, akkor milyen módszerrel, és hogy érezted magad utána. Ez a módszer még jobban segít tudatosítani, hogy konkrétan milyen érzelmek és helyzetek okozzák nálad a kibillenést.


A rossz érzések is az életed részei Most már tudod, hogy az érzelmi evéssel sokszor a kellemetlen érzéseidet akarod elhallgattatni. Ha nem veszel tudomást a rossz érzéseidről, vagy el akarod tusolni őket, az olyan, mintha saját magadat tagadnád meg. Ahelyett, hogy étellel lenyomnád őket a torkodon, inkább engedd meg magadnak, hogy átéld őket, akkor hamarabb elmúlnak.


Keress egészségesebb alternatívákat az érzelmi evésre. Míg idáig eljutsz, kezdetnek az is egy jó megoldás, ha tudatosan picit megnehezíted dolgodat. Értem ezalatt, hogy ne tárolj otthon ilyen ételeket. Vagyis ha nagyon kívánod őket, akkor ne tudj azonnal hozzájuk jutni, hanem el kelljen menned értük. Lehet azt is, hogy a vágyakozást kiváltó ételeknek egy egészségesebb változatát fogyasztod. Jó, nyilván erre készülni kell, de legalább nem kell teljesen lemondani róluk. Ezekkel a változtatásokkal még messze vagyunk a céltól, de már pici lépéseket tettünk felé. Később -- ha már látod, hogy milyen hangulatok okoznak nálad érzelmi evést -- készülj fel! Írj össze előre néhány evést helyettesítő módszert, ami nálad működik. Hogy ez kinél mi -- ez egyrészt nagyon egyéni, másrészt függ a kiváltó érzelemtől is.


Kérj segítséget!

Az is elképzelhető, hogy a legnagyobb igyekezeted ellenére sem boldogulsz, ilyenkor jusson eszedbe, hogy nem vagy egyedül: lehet segítséget kérni! Az érzelmi evés legyőzésében többek között pszichológus, pszichiáter, kineziológus, Bach-virág-konzulens tud neked segíteni.

bottom of page