top of page

MIKOR LEHET RÁ SZÜKSÉGED?

 • önértékelési zavarok,

 • lelki eredetű problémák,

 • kommunikációs problémák,

 • kapcsolati problémák,

 • családi konfliktusok,

 • különböző eredetű félelmek,

 • teljesítményzavarok,

 • tartós negatív érzelmi állapotok,

 • viselkedési zavarok,​

 • tanulási nehézségek,

 • szenvedélybetegségek*,

 • allergiák*,

 • krónikus vagy visszatérő betegségek*,

 • pszichoszomatikus tünetek*.

* Megjegyzés: betegségeket nem diagnosztizálunk, nem gyógyítunk. Mindig azt vizsgáljuk, hogy az adott elváltozás hogyan okoz stresszt, és azzal dolgozunk.

A ONE BRAIN KINEZIOLÓGIÁRÓL ÁLTALÁBAN

A kineziológiának több mint 20 ága van, melyek mind a stresszoldásra irányulnak. Noha a kineziológiai ágak technikájukat tekintve különbözőek, ami viszont többségükben közös, az az ún. izomteszt használata. Ilyenkor egy meghatározott inger (melyek lehetnek szavak, képek, bizonyos gondolatok, emlékek felidézése, akupunktúrás pontok érintése, stb) következtében az izom tartása megváltozik, melyből tudunk következtetni a stressz mértékére és okára. 

A különböző kineziológiai módszerek alkalmazása eltérő esetekben javasolt, van olyan, ami inkább fájdalomcsillapításban hatékonyabb, míg mások inkább az érzelmi stresszek vagy éppen a tanulási nehézségek csökkentésében eredményesek.

A kineziológia nem kezel tüneteket, nem gyógyít, hanem az egyensúlyi állapot irányába visz.

One Brain (más néven Three in One Concepts) kineziológia

A One Brain a kineziológiai módszerek közül az egyik legismertebb irányzat. Kidolgozói Gordon Stokes, Candace Callaway és Daniel Whiteside 1972-ben rakták le a módszer alapjait, és mára már az egész világon elterjedt. A módszer elsősorban az érzelmi stresszek oldására helyezi a hangsúlyt. Széles eszköztárában a pedagógiai és pszichológiai elemek mellett megtalálhatók a Hagyományos Kínai Orvoslás elemei, a Bach virágterápia, a szimbólumterápia, stb., de felhasználja az agykutatás legújabb eredményeit is. 

 

A One Brain alapelve, hogy testi és pszichés problémáink mögött nagyon sok esetben különböző érzelmi blokkok állnak. De hogyan is van ez?

 

Talán furcsán hangzik, pedig testünk és agyunk fogantatásunktól kezdve – mint egy hatalmas kapacitású computer -- tárolja életünk összes addigi emlékét, tapasztalatát. Noha ezeknek jelentős részére már nem is emlékszünk tudatosan, mégis ezek egész további életünkben meghatározzák majd gondolkodásunkat, cselekedeteinket és reakcióinkat. 

 

A számítógép-hasonlatnál maradva -- amikor egy számunkra stresszes szituációba kerülünk, akkor az agy először is villámgyorsan lefuttat egy keresést a múlt emlékeiben, és ha egy hasonló múltbeli eseményt talál, mint a mostani (nem kell „szó szerinti egyezés”, elég, ha csak néhány apró részlet stimmel), akkor ennek a megtalált múltbeli tapasztalatnak megfelelően reagálunk a jelenben. Több baj van ezzel, például: a szituáció lehet, hogy hasonlít, de nem pontosan ugyanaz. Vagy az, hogy: eltelt közben egy idő és az, ami például gyerekkorban egy jó reakció volt, egyáltalán nem biztos, hogy 30 év elteltével is az lesz. De az is lehet, hogy reakciónk már ott a múltban sem volt egy telitalálat. 

 

Tehát stresszben az agy robotpilótára kapcsol, csökkentett üzemmódban működik (hátsóagyi működés) -- nem is a tudatos énünk irányít ilyenkor minket – hanem automatikusan lefuttat egy múltbeli programot. És ez így rendben is van, amíg ez a túlélést szolgálja. Képzeljük el, hogy hazafelé menet ránk vicsorog egy böhöm nagy kutya. Itt másodperceken múlik, hogy ép bőrrel megússzuk a helyzetet: nagyjából két választás van: megküzdünk vele vagy villámgyorsan elmenekülünk. 

 

Az agy azonban akkor is így viselkedik, ha érzelmi stresszel állunk szemben. Vajon itt is hasznos a csökkentett üzemmódú működés? Egyértelműen nem, hiszen éppen azon agyterületeink kapcsolódnak le ilyenkor, amik hozzásegíthetnének minket, hogy új variációkat, kreatív lehetőségeket, új nézőpontokat próbálhassunk ki a problémánk megoldása érdekében, és ne a régi eltárolt, elavult mintákat ismételgessük újra és újra. 

A kineziológus feladata ezeknek a régi, blokkot okozó viselkedésmintáknak a felkutatása és feloldása. A One Brain jelentése Egy Agy, és arra utal, hogy a módszer segítségével problémáink megoldásába bevonjuk az összes agyterületünket. Ha pedig az agy összehangoltan működik, akkor újra szabadon választhatjuk meg, mit tegyünk, és immáron ki tudjuk találni a mindenki számára legjobb megoldást.

HOGYAN ZAJLIK EGY KEZELÉS?

A kezelés elnevezése oldás, mely a múltbeli blokkok oldására utal. A klienstől végig egy aktív részvételt kíván, éber tudatállapotban történik, nincs sem hipnózis, sem utaztatás. A kezelések attól lesznek személyre szabottak, hogy mindvégig izomteszteléssel dolgozunk, ily módon a kliens teste által adott izomválaszok határozzák meg az egész folyamatot. Ezért mondhatjuk azt, hogy a kineziológia egy kliens által vezetett, nagyon gyengéd módszer: semmi olyannal nem szembesül majd, amire még nincs kész.

 

Először egy rövid beszélgetés keretében a kliens elmondja, hogy miben kéri a segítséget. Ha több ügye is van, eldöntjük, hogy min fogunk dolgozni. Izomteszt segítségével meghatározzuk a problémájához kapcsolódó negatív érzelmeket, és azoknak az intenzitását, (majd kiteszteljük, hogy szükség van-e valamilyen korrekcióra. A korrekciók általában egyszerű energetikai vagy érzelmi kiegyensúlyozó gyakorlatok.

 

Ha ez megtörtént, akkor izomtesztelés segítségével azonosítjuk azt a kort, ahonnan a jelenbeli probléma ered. Ilyenkor a kliensnek általában be is ugrik valamilyen emlékkép arról az életkorról. Itt történik meg a már nem őt szolgáló régi mintáknak, régi „szoftvereknek” az „átírása”, korrekciója, az érzelmi-lelki blokkok oldása, és az új válaszreakciók csatolása is. Vagyis itt fogja a kliens kitalálni, hogy ha megint bekapcsol a stressze, akkor mi lesz majd az új válaszreakciója. 

 

Végül befejező lépésekkel lezárjuk az oldást. A kliens legtöbbször házi feladatokat is kap, amiknek elengedhetetlenül fontos szerepük van abban, hogy az oldás során történt változások tartósan beépüljenek.

 

Hangsúlyozni kell, hogy nem a kineziológus oldja meg a hozzá forduló kliens problémáját, csak végigkíséri őt egy felismerési folyamaton. De a felelősség végső soron a kliensé azt illetően, hogy mit kezd azokkal a felismerésekkel, amik az oldás során megszülettek, az ő felelőssége, hogy megtegye a lépéseket a változás felé.

 

Egy oldás időtartama kb. 2 óra

HÁNY KEZELÉSRE VAN SZÜKSÉGED?

Ez sok mindentől függ: mekkora az a stressz, amivel dolgozunk; a kliens mennyire elszánt a változtatást illetően; mennyire hajlandó ezért felelősséget vállalni, stb. Éppen ezért a változás mindenkinél a saját ütemében következik be.

bottom of page