top of page

Zsé kérdezte. Bach virágok

Zsé ezeréves barátnőm, messze külhonban él. Minden héten péntek este egy videóhívásban vagyunk együtt, megiszunk egy pohár bort és beszélgetünk. Legutóbb a Bach virágokról kérdezett.


Te, mondd, azok az üvegek, amik abban a helyes kis fadobozban vannak ott, a hátad mögött… Azok mire jók? – kérdezte


Azok Bach virágeszenciák. – válaszoltam. Nem is tudtam, hogy Johann Sebastian Bach ilyen sokoldalú volt, és a zeneszerzés mellett még a virágokhoz is értett!

Nem róla van szó! Johann Sebastian német volt, és jóval előbb, a 17. század végén született. Edward Bach 1886-ban, 200 évvel később látta meg a napvilágot egy Birmingham melletti kis faluban. 1912-ben szerezte meg diplomáját. Orvosi pályáját sebészként kezdte, később bakteriológiai és immunológiai kutatásokat végzett. Egy időben olyan kórházban dolgozott, ahol homeopátiával gyógyítottak. A homeopátia adta neki az ihletet a saját rendszere megalkotásához, amihez többségében vadon élő növényeket használt fel.

Ja, akkor ezek valami gyógynövények? – kérdezte Zsé teljesen jogosan. Akad köztük olyan, amit gyógynövényként is ismerünk, pl. az apróbojtorján, de a többségük nem gyógynövény. Az eszenciák nem is tartalmaznak növényi alkotórészeket, hanem csak a növényre jellemző speciális információkat, rezgéseket.

De hát, ha nem gyógynövények, akkor mire jók? – kérdezte értetlenül. Ezek a virágeszenciák elsősorban az érzelmekre, a lélekre hatnak. Amíg testünk, lelkünk harmóniában van, amíg a középpontunkban vagyunk, addig sokkal kisebb eséllyel leszünk betegek. Ám, ha érzelmileg tartósan kibillent állapotban vagyunk, ez hajlamosíthat minket arra, hogy testileg is megbetegedjünk.

No, és hogy jönnek ide a rezgések? – tette fel a következő kérdést. A világon minden rezgés, így a gondolatoknak és az érzelmeknek is van egy rezgése. Ha sikerült jól kiválasztani a virágeszenciákat, akkor a testbe kerülve felerősítik bizonyos pozitív érzelmek, gondolatok, lelki beállítottság rezgésmintáját. Egyúttal pedig képesek felülírni a negatív érzelmi, szellemi állapotoknak rezgésmintáit. Valami ilyesmi. Ha én például dühös vagyok, vagy félek a vizsgámtól, vagy ha úgy érzem, hogy most minden úgy összejött nekem, és elegem van – ezeken is tudnak segíteni az eszenciák?

Igen, 39 eszencia van, ebből válogatjuk össze azt az 5-6 cseppből álló keveréket, ami a kliensünk érzelmi állapotát a legjobban megragadja.

Én azt hittem, hogy csak egyfajta csepp kell.

Lehet azt is, de az élet azért sokszor annál összetettebb helyzeteket produkál, mintsem hogy elég legyen egyfajta csepp. Ha félsz a vizsgádtól, hogy a példádnál maradjunk, felbukkanhat szorongás, félelem, sőt akár a pánik is – itt mérlegeljük, hogy melyik érzés a domináns. De lehet ott önbizalomhiány is, és ennek ellenére meg még jól is kellene koncentrálni. Ezt mind le lehet fedni egy jól eltalált keverékkel.

Ezt én is meg tudnám tanulni?

Olyannyira, hogy Bach doktornak az volt az álma, hogy cseppjei ott legyenek minden háztartásban. Ha pedig nem boldogulsz, elmehetsz egy képzett Bach tanácsadóhoz, aki képes összeállítani a problémádnak megfelelő keveréket.

Hát, ez nagyon jól hangzik. Igaz is, az unokám nemsokára óvodába megy. Ez nagyon nagy változás lesz az életében. Tudsz valami jó kis keveréket, hogy könnyebben boldoguljon?

Persze, semmi akadálya. A Bach cseppek ugyanis gyerekeknek is adhatók.

bottom of page