top of page

MIÉRT MÁS AZ ÉRZELMI STRESSZ?



Stressz az van, volt és lesz – az életünk mindennapos velejárója. A stresszreakció pedig a stresszelő ingerekre adott válaszunk, ily módon próbálunk meg alkalmazkodni a környezet változásaihoz, kihívásaihoz.

Mi történik stressz hatására a testben? Tegyük fel, hogy késő éjjel sötét alakok jönnek szembe veled a kihalt utcán. Nagyjából két dolgot kell eldöntened, méghozzá villámgyorsan: ütni, vagy fel a nyúlcipőt, és futni, ahogy a lábad bírja. Egy jó kis stresszhormon-fröccs hatására a test felkészül a fenyegető helyzettel való megküzdésre. Mit jelent ez? Megemelkedik a pulzus, az javul az izmok oxigénellátottsága. A légzés felgyorsul, megemelkedik a vércukorszint, stb. És ezzel egyidőben a testnek az összes olyan funkciója és jelzése, amik a helyzet szempontjából nem lényegesek, átmeneti időre legátlódik – azért, hogy ne vonják el a figyelmet a közvetlen veszélytől! Ez történik a magasabb szintű agyi funkciókkal is, mint például a racionális gondolkodás vagy a kreativitás – ezért ezek is blokkolódnak. Ilyenkor nincs idő részletes helyzetértékeléssel vacakolni, ezzel csak időt veszítenél, -- itt azonnal cselekedni kell. Vagyis pont nem fog érdekelni, hogy mérlegeld, mi történik a vadiúj táskáddal, amivel odasózol a támadódnak, de azt a pusztító éhséget sem fogod érezni, amit az incidens előtt -- amikor majd elepedtél egy hamburgerért.

Lássuk be, hogy ez a mechanizmus kitűnő szolgálatot tesz minden olyan helyzetben, ahol a túlélés a cél. De mi a helyzet az érzelmi stresszekkel? Ahol ugyan nem a lét a cél, de ettől még nagyon nehéz szituációk lehetnek. Nos, az anyatermészet nem tesz különbséget stressz és stressz között, ezért érzelmi stressz esetén is ugyanazok a fizikai és kémiai változások indulnak be a testben, tehát a magasabb agyi működések nem, vagy csak nagyon korlátozottan hozzáférhetőek.

Jó ez neked az érzelmi stresszeknél? Nem, mert mégsem húzhatsz be a főnöködnek, ha nem kaptál fizetésemelést. És az érettségi elől sem rohanhatsz el, pedig az is jókora stressz! Ilyenkor pont, hogy kreatív megoldásokra van szükséged, hogy kigondold, mit is kezdhetsz ezekkel a kihívást jelentő és sokszor megterhelő helyzetekkel.

A One Brain kineziológia pont az érzelmi stresszek esetén segít abban, hogy oldja a stresszt, ennek eredményeképpen pedig újra hozzáférhetővé válnak a magasabb agyi működések. Ha pedig oldódik a stressz, akkor képesek leszel másképp ránézni a helyzetedre, és a kreatív elméd segítségével olyan megoldások, ötletek juthatnak eszedbe, amiket a stressz miatt eddig nem láttál.

bottom of page