top of page

MIT TEGYEK A STRESSZ ELLEN? II.

Cikkünk első részében arról volt szó, hogy milyen vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények segítségével tudjuk kiegyensúlyozni magunkat stresszhatás esetén.

Ebben a részben megnézzük, hogyan segíthetünk magunkon a Bach virágokkal és kineziológiai gyakorlatokkal.


Bach virágok

A Bach virágterápia Edward Bach angol orvos nevéhez fűződik; egy egyszerű és mellékhatásoktól mentes harmonizáló, kiegyensúlyozó módszer, mely segít a mindennapok érzelmi kihívásainak legyőzésében. Összesen 39, vadon élő növényekből álló eszencia képezi a részét a rendszernek, melyeket önmagukban, orvosi kezelésekkel vagy más terápiákkal együtt is biztonságosan lehet alkalmazni.

A Bach virágok közül akut fizikai és lelki stressz esetére az öt virágból álló Elsősegély-cseppet (más néven Vészcseppek, Rescue Remedy vagy SOS csepp) lehet nagyon jó eredményekkel használni. Ezt a készítményt több patikában árulják. (Az Elsősegély-cseppek népszerűsítését annyira fontosnak tartom, hogy hamarosan egy külön cikk készül róla.) Tartós stresszállapot esetén azonban célszerű a Bach virág eszenciasorozat további 38 cseppjéből személyre szabott keveréket készíteni.


Stresszoldás gyorsan kineziológiai gyakorlatok segítségével


Leírok itt néhány nagyon egyszerűen és gyorsan kivitelezhető kineziológiai gyakorlatot a stressz csökkentésére.


1. Pohár víz

Hogy kerül a vízivás a stresszoldási technikák közé? És miért az első helyen? Mert ez az alap. Ha stresszben vagy, a víz az ELSŐ, amire szükséged van. Mindenképpen. De miért?

A vízhiány már önmagában egy stressz a szervezetnek. Stresszben, fokozott koncentrációban, fizikai aktivitásban megnő a szervezet vízigénye.

Hogyan hat a vízivás?

o kiegyensúlyozza a szervezet energiarendszerét

o támogatja a keringési-, izom-, és idegi szabályozásban keletkezett blokkokat

o segít kimosni szervezetünkből a stresszhormonokat.


2. Mélylégzés

Mikor lehet rá szükség?

Feszültség, energiahiány, fáradtság esetén.

Hogyan hat?

A légzés mindig segíti az energia áramlását. Stressz esetén általában a légzés is felületessé válik. Ha visszafojtjuk a lélegzetünket, blokkok keletkeznek a testben és a meridiánokban. Már napi tíz perc tudatos légzés markánsan csökkenti a feszültségszintet, valamint energikusabbá tesz.

Így csináld:

Lassan, mélyen belélegzünk, néhány másodpercig benntartjuk a levegőt, majd a szánkon keresztül erőteljesen kifújjuk.


3. Homlokfogás

Mikor lehet rá szükség?

Ha bármilyen érzelmi stressz ért, akkor fogd meg a homlokodat.

Így csináld:

Már az is sokat segít, ha csak fogod a homlokod, és lassan, egyenletesen lélegzel. De teheted azt is, hogy ezzel a homlokfogással egyidejűleg végiggondolod a stresszelő helyzetet. Mit látsz magad előtt, mit hallasz, mit érzel? Próbáld meg minél részletesebben felidézni a történteket újra és újra. Megdöbbentő, de egy idő után azt fogod érezni, hogy picit jobb lett: már nem stresszelnek annyira a történtek. Ha ez megvan, most képzeld el a helyzetet újra úgy, ahogy szeretted volna, hogy megtörténjen. Figyeld meg, mit érzel most!


4. Váltott orrlyukú légzés

Aki jógázik, annak ismerős lehet ez a gyakorlat, bár a kineziológiában egy picit másképp csináljuk.

Hogyan hat, és mikor lehet rá szükség?

o egyensúlyba hozza a két agyféltekét

o kiegyenlíti az energiaáramlást

o az elme lecsendesedik, megnyugszik

o a vér oxigénszintjének 10-15%-kal emelkedik

o elősegíti a pszichés egyensúlyt

Így csináld:

Állva és ülve is végezheted. Szádat nyitva és csukva is tarthatod, de a nyelved végig tartsd a szájpadláson. Jobb orrlyukat befogjuk, balon lassan belélegzünk. Majd a balt fogjuk be és a jobbon kilélegzünk. Ebből csinálunk három sorozatot.

Ha ez készen van, akkor először a bal orrlyukat fogjuk be, és a jobbon belélegzünk, majd a jobb orrlyukat fogjuk be, és a balon kilélegzünk. Ebből is csináljunk három sorozatot.

5. Túlterhelés-korrekció

Mikor van rá szükség és hogyan hat?

Ahogyan a neve is mutatja, amikor úgy érzed, hogy túl sok van rajtad. Érezheted ezt már reggel is, amikor még fel sem keltél! A gyakorlat visszaállítja a bal és a jobb agyfélteke közti kontaktust, ami stressz hatására igen könnyen szétkapcsolhat.

Így csináld:

A leírásban szó lesz a V27-ről. A V27, vagy Vese 27 egy nagyon fontos akupunktúrás pont, ami a kulcscsont belső-alsó vége alatt van. Ha picit előreszeged az állad, akkor jobban kidomborodik a kulcscsont, és jobban ki tudod tapintani. Keresd meg a belső végét!

I. Egyik kezed mutató és középső ujját érintsd össze, majd helyezd őket az egyik, a hüvelykujjadat a másik V27 pontodra. A másik kezed tenyerével pedig takard le a köldöködet! J Óvatosan kezdd el masszírozni a két V27 pontot, miközben a köldöködön lévő kéz mozdulatlan. Közben lélegezz mélyen és egyenletesen. Pár légzés után cseréld meg a kezeidet, és csináld ugyanezt.

II. Egyik kezed megint a köldökön, a másik kezed a következőt csinálja: mutató és középső ujjad a felső ajak fölött (az orr alatt), a hüvelyked az alsó ajak alatt van. Köldöködön van a másik kezed. Óvatosan masszírozd a felső és alsó ajak alatti területet. Mintha csukott szájjal fogat mosnál! J A köldökön lévő kezed mozdulatlan. Ne felejtsd az egyenletes mély légzést. Kis idő után kézcsere, és csináld meg úgy is.

III. Elérkeztünk az utolsó részhez. Egyik kezed megint a köldöködön lesz (mozdulatlanul), a másikkal tapintsd ki a farkcsontodat. Ez a gerinc legalsó szakaszán van. Most a farkcsontot masszírozzuk, másik kéz takarja a köldököt. Hosszan, mélyen lélegzel. Majd kézcsere.

Az, hogy mennyi ideig csináld a fenti gyakorlatokat, teljesen szubjektív, érezz rá, hogy mennyire van szükséged!

Lehetnek olyan helyzetek, amikor nem boldogulsz. Ilyenkor kérj segítséget kineziológustól, Bach virág-tanácsadótól, pszichológustól, akiknek számos eszköz áll a rendelkezésére, hogy átsegítsenek ezeken a nehéz életszakaszokon.



bottom of page