top of page

MIT TEGYEK A STRESSZ ELLEN? I.

A stressz szervezetünknek a környezeti ingerekre adott válaszreakciója, egyfajta alkalmazkodási mechanizmus. És mivel az élet állandóan változik, a folyamatos alkalmazkodás része a mindennapjainknak.

A stressz káros akkor tud lenni, ha huzamosabb ideig saját képességeinken felül kell teljesítenünk, és ezt nem követi egy pihenési, regenerálódási időszak. Szinte mindegyikünk életében vannak olyan nehéz időszakok, amik különösen próbára tesznek minket. A tartós stressz meggyengíti az immunrendszerünket, alvászavarokat okozhat, hatással lehet étkezési szokásainkra (okozhat étvágytalanságot éppúgy, mint evési kényszert), hatással van a koncentrálási képességre, és a kreatív gondolkodást is negatív irányban befolyásolja. Kimerültek, állandóan fáradtak, érzelmileg labilisak, depressziósak lehetünk.

Nézzük meg, mivel támogathatjuk magunkat ilyenkor!


Vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények.

Vannak olyan vitaminok, amikből a szervezet stresszes időszakokban többet igényel. Ilyenkor mindenképpen érdemes B vitamint fogyasztani. A B vitaminokról tudni kell, hogy ez egy népes család, és a legelőnyösebb hatást akkor érjük el, ha együtt fogyasztjuk őket (ún. B-komplex készítmények), mert segítik egymás hasznosulását. A másik a C-vitamin: stressz esetén szervezetünk ebből is jóval többet használ.

Nemcsak vitaminok, hanem ásványi anyagok is vannak, amiknek a bevitelére ügyelnünk kell ilyenkor. Ezek közül vezető helyen áll a magnézium.

Ezen kívül vannak olyan gyógynövények is, amik nyugtatnak, és/vagy segítik a szervezet alkalmazkodását a stresszhez. Ilyenek a teljesség igénye nélkül a citromfű, az orbáncfű, szibériai ginzeng, a rózsagyökér, a Maca-gyökér.

A cikk második részében arról lesz szó, hogy hogyan segíthetnek stressz esetén a Bach virágok és a kineziológia.



bottom of page