top of page

Robert Maurer: Kaizen. Változz félelem nélkül - könyvajánlóTe is azok közé tartozol, akik nagy elánnal nekikezdenek céljuk megvalósításához, majd néhány hét után kifogy a szufla? Szeretnél változtatni életed egy vagy több területén, de a feladat hatalmas, ijesztő hegyként magasodik előtted? És akkor inkább bele sem kezdesz? Van egy nagy álmod, de elérhetetlennek tűnik? Ha igen, akkor ezt a könyvet neked írták. Témája, hogy hogyan érhetjük el apró, látszólag jelentéktelen lépésekkel a céljainkat, illetve hogyan felelhetünk meg az élet állandó kihívásainak.

A változás az élet természetes velejárója, és legtöbbször stresszel jár -- igen, még a pozitív változások is.

A stressz azonban gátolja a kreativitásunkat, elköteleződésünket magával a változással szemben, s így végső soron a sikerünk is veszélybe kerül.

A kaizen módszer lényege az, hogy kis lépéseken keresztül érjünk el valamilyen – kisebb-nagyobb célt, vagy kívánatos változást.

Gondolom máris felmerült benned a kérdés: de nagy lépésekkel hamarabb elérném a célomat, vagy nem?!

Elvileg igen. De van itt valami. Agyunk bármilyen változás vagy változtatási szándék észlelését vészhelyzetnek értékeli, és riadót fúj. Ennek evolúciós oka van, amelyről a könyvben a szerző részletesen beszél. Az apró lépések abban lesznek a segítségünkre, hogy kicselezzék agyunknak ezt változástól való félelmét.

Megnyugtatlak, ezek a tényleg nagyon apró lépések még akkor is beszoríthatók az életedbe, ha nagyon elfoglalt vagy.

A kaizen jóval több néhány praktikus tanácsnál: egy életfilozófia is egyben. Kell hozzá az a hit, „hogy elménk és testünk képes minket elvinni oda, ahová el szeretnénk jutni. A kis lépések segítségével mentális iránytűnket a kívánt égtáj felé állítjuk, elménk pedig már elvégzi a maradék munkát.”

A módszer alkalmazásához sok sikert és lelkesedést kívánok. Ha azt tapasztalod, hogy egy változás közepette komoly blokkokba ütközöl, ez annak a jele is lehet, hogy valamilyen múltbeli gátló mintáid vannak. Ilyenkor segíthet egy kineziológiai oldás, amivel ezeket fel lehet tárni.Comments


bottom of page