top of page

EGY APRÓSÁG, AMI HOZZÁJÁRULHAT A STRESSZMENTES REGGELEKHEZ

Azt senki sem vitatja, hogy az egész napunk sikere nagyon sokban azon múlik, hogy hogyan indul a reggel. És ez néha egész apró dolgokon áll vagy bukik!

Tegye fel a kezét, aki sosem használta még a telefonján, óráján lévő SZUNDI-gombot! Senki? Miért, mi a baj azzal, hogyha az első csörgés után még pár percet szunyókálok? Hát, ha ezt csak alkalomszerűen csinálod, akkor semmi! De ha már rászoktál -- és nagyon könnyű rászokni -- ez garantáltan hazavágja az ébredést követő 3-4 (!) órádat.

Miért is?


Éjjel 90-110 perces ciklusokban alszunk. Hozzávetőlegesen 2 órával a megszokott ébredési idő előtt a szervezetben olyan hormonok termelődnek, amelyek hatására felkészülünk az ébrenléti üzemmódra. Tehát mikor meghalljuk a jelzést, a testünk jó esetben már amúgy is ébresztgeti magát. Ha viszont megnyomjuk a SZUNDIT, és visszaalszunk akárcsak tíz percre is, nagy valószínűséggel álmosnak és bágyadtnak érezzük majd magunkat, miután tényleg felkeltünk.

Ha engedsz a kísértésnek, és az első jelzés után még visszafekszel 10-30 percre szundikálni, agyadat arra készteted, hogy kezdjen bele egy újabb 90-110 perces alvási ciklusba. Mire azonban elérnéd a valóban pihentető mélyalvási szakaszt, újra megszólal az ébresztő.

Mit tehetsz?

Nagyon egyszerű! Tedd a telefont, vekkerórát olyan messze magadtól – közvetlenül a mobiltelefon mellett amúgy sem egészséges aludni – hogy ne érd el az ágyból, így muszáj lesz felkelned, hogy kikapcsold.

Tehát, ha azt akarod, hogy jól és frissen induljon a reggeled, kelj fel az első óracsörgésre, és ne engedj a SZUNDI kísértésének!

留言


bottom of page