top of page

A tavasz üzenete

Most különösen fontos, hogy, amikor csak lehet, keresd a természettel a kapcsolatot. Itt biztosan újra megnyugszol, és ahogy rácsodálkozol a tavasz érkezésének csalhatatlan jeleire, rövid időre elfeledheted a Korona-vírust, és visszatalálhatsz a saját középpontodba. Merthogy az élet mégiscsak megy tovább…


Figyelj arra, hogy tartsd be a megfelelő óvintézkedéseket: csak a szűk családdal menj, ez most nem a csoportos természetjárás ideje.


Nos, nézzük, mit láthatunk a természetben így március végén!

Az erdőkben mifelénk a sárga szín játssza a főszerepet: nagy csoportokban nyílik már a réti boglárka (Ranunculus Acris).

Réti boglárka, középen a nagy csalán fiatal hajtása


A salátaboglárkának (Ranunculus ficaria) nem olyan sietős, de már néhány virágot ő is nyitott. A salátaboglárka nevét arról kapta, hogy fiatal, fényes levelei salátaként fogyaszthatók, magas a C-vitamin tartalmuk. De vigyázat, csak addig szedjük, míg virágozni nem kezd!

Salátaboglárka


A salátaboglárka könnyen összetéveszthető a szintén most virágzó mocsári gólyahírrel (Caltha palustris), aminek hasonló alakú, de nagyobb levelei vannak, és a virágai is nagyobbak. Vigyázat! A mocsári gólyahír mérgező növény!

Íme a mocsári gólyahír, ezt a példányt egy forrás közelében fotóztuk. Arról kapta a nevét, hogy a gólyák hazaérkezésének idejében kezd virágozni. És tényleg: a gólyák megjöttek, több helyen is láttuk a villanypóznákon lévő fészkükön tollászkodni őket.

Mocsári gólyahír


A néhány napig tartó meleg idő máris előcsalt egy-egy virágot a gyermekláncfű (Taraxacum officinale) zsenge levelei közül is, de a fő virágzási idő az április-május. Ennek a nagyon gyakori növénynek a másik neve pongyola pitypang. Megérett, repítőszőrökkel ellátott magjai szabályos gömbben várják, hogy valaki teli tüdőből megfújja őket, és a szél szárnyán messzire szálljanak. Ez a mindenki által ismert növény a tavaszi tisztítókúrák nélkülözhetetlen alkotóeleme. Májműködés és epetermelés fokozására alkalmas, csökkenti a vérzsírszintet. Béky tanár úr azt tanácsolta a természetgyógyász tanfolyamon, hogy tavasszal együnk annyi friss pitypanglevelet, amennyit csak bírunk. Én salátába, szendvicsre szórva, levesbe, főzelékbe keverve fogyasztom, íze kissé kesernyés, de pont ebben rejlik a gyógyereje. Természetesen leveleit forrázva gyógyteaként is ihatjuk.

Gyermekláncfű


Már megjelentek a nagycsalán (Urtica dioica) fiatal hajtásai, melyeket márciustól áprilisig lehet gyűjteni, ekkor a legnagyobb a gyógyerejük. Szintén nagyon fontos tavaszi salaktalanító gyógynövényünk, sok vitamint és vasat tartalmaz. Köszvény, ízületi gyulladások, reuma kezelésére is alkalmas. Csökkenti a vércukor-szintet. Hajhullás elleni hajszeszek alkotórésze. Férfiak figyelem! Jó párost alkotnak a kisvirágú füzikével, ugyanis megakadályozzák a prosztata-megnagyobbodást. Teáját maximum hat hétig lehet kúraszerűen fogyasztani, utána 4 hét szünetet kell tartani. És hogy mitől csíp a csalán? A növényt hangyasavat tartalmazó szőröcskék borítják, melyek a bőrrel érintkezve fájdalmas, égető, viszkető érzést okoznak, és apró hólyagok jelennek meg. Ezért tanácsos inkább kesztyűben szedni.

Nagy csalán

Comments


bottom of page